Når ved brenner, frigjør den gasser, og faktisk ligger halvparten av energien i veden i disse gassene. Ved å fyre riktig og mer helsevennlig sørger du for at flere av de organiske stoffene forbrennes i ovnen, noe som reduserer partikkelutslippene og gir en mer effektiv varme.
Her får du tips til hvordan du kan bygge bålet riktig og sørge for god og miljøvennlig opptenning.
Bygg bålet riktig for optimal fyring
For å lage et stabilt bål med god luftgjennomstrømning, er det viktig å bygge det riktig:
Bruk tørre vedkubber nederst som grunnlag for bålet.
Plasser en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. Opptenningsbrikettene sørger for rask antenning av opptenningsveden og reduserer unødvendig røyk under opptenningsfasen, noe som bidrar til lavere produksjon av svevestøv.
Når du stabler veden, legg den vannrett og i lag, med kubbene plassert annenhver gang i hver sin retning. Dette gir god stabilitet og optimal lufting, som sikrer en jevn og effektiv forbrenning.
Riktig bygget bål gir bedre varme, mindre forurensning og en renere skorstein!
Tenn alltid opp veden fra toppen, og ikke under - men hvorfor er det slik?
Ved å tenne opp på toppen av veden, reduserer du partikkelutslippene fra skorsteinen. Dette skjer fordi flammene på toppen gir en raskere oppvarming av brennkammeret. Når brennkammeret varmes opp raskt, oppstår det bedre trekk i ovnsrør og pipe, noe som gir flammene mer oksygen og høyere temperatur.
Flammene fra toppen varmer opp vedkubbene under, slik at de frigir gassene som får bålet til å brenne effektivt og holde seg ved like. Tennes veden derimot nedenfra, slipper gassene fra de nederste vedkubbene ut av brennkammeret uforbrent. Dette kan føre til dannelse av svevestøvpartikler som forurenser luften.
Ved å tenne opp riktig gjør du fyringen både mer miljøvennlig og effektiv!
Snurr film nedenfor og se hvordan det gjøres – enkelt på 1-2-3!
Les også mer om hvordan våre pipesensor kan gi deg verdifull innsikt og veiledning om ditt fyringsmønster, slik at du kan gjøre vedfyringen enda mer bærekraftig. Les mer
Yorumlar